Media

Årets RM och SM i cheerleading arrangeras av de två klubbarna Cheer Future och Arctic Cheer Avalanches.

 

Föreningarna har sammarbetat under många år och hade under flera år ett gemensamt lag i Senior divisionen. På årets tävlingar är det hela 29 föreningar med totalt 98 lag och 1754 deltagare. Tävlingen är indelad i 5 olika kategorier; Partner Stunt, Group Stunt, Group Stunt Mixed, Cheer, Cheer Mixed och Cheerdans. Dessa delas sedan in i olika svårighetsnivåer och 3 olika åldersklasser.

Cheerleading har sitt ursprung i USA där det till en början var ett sätt att stödja det egna laget vid idrottsevenemang. Idag finns cheerleading över hela världen med stora nationella och internationella mästerskap. Sedan 1980-talet utövas cheerleading som tävlingsinriktad sport i Sverige.

Cheerleading är en sport som kräver både fysisk och mental styrka, smidighet, kondition, rytm och teknik. Bakom ett program på några minuter ligger månader av träning, kunniga ledare och tålmodiga utövare. Att lyfta, kasta och fånga andra med säkerhet kräver styrka och trygghet. Att våga landa i armarna på sina lagkamrater och fånga den som kommer mot en i hög fart efter att ha utfört olika tekiska moment i luften kräver teknik, mod och en oerhörd tillit till sitt lag och sig själv. Att orka ett intensivt pass cheerleading kräver en fysik som många inte kan drömma om. Och att styra upp 15 ystra tjejer till ett disciplinerat program med koreografi och en rad avancerade tävlingsmoment är en konst i sig. Men att sätta sitt program, göra en prestation tillsammans, göra sitt yttersta med nerverna i behåll, och förhoppningsvis också hamna på prispallen tillsammans med sitt lag skapar det tighta gäng och den glädje och laganda som fortsätter att driva sporten och dess föreningar framåt.

 

Cheer Future

Cheer Future med säte i Bodens kommun är en förening med ca 130 aktiva från 5 år upp till drygt 20 års ålder. Föreningen har nått Sverigetoppen med både guld, silver och brons och även ett flertal EM-kvalplatser i meritlistan. Inom loppet av några få år har föreningen levererat inte mindre än fem atleter till landslagsnivå, 2017 var det 4 st som tävlade på VM i Orlando. Detta samtidigt som föreningens elittävlande ungdomar också är ledare och förebilder för föreningens yngre förmågor som blir allt fler.

Cheerleadingen i Boden föddes ur det som kallas ”pep cheer” till Boden Hockeys hemmamatcher i slutet av 1990-talet. Verksamheten växte till att även utveckla ett parallellt tävlingslag. Tjejerna som tog cheerleadingen till Boden var några av länets pionjärer inom sporten.

Cheer Futures verksamhet startades först under gymnastikklubben i Boden i slutet av 1990-talet och bildades officiellt som egen förening hösten 2008. Föreningen hade då bedrivit tävlingsverksamhet i cirka tio år och hade två-tre aktiva lag. 2010 var en viktig milstolpe då föreningen med kommunens hjälp fick en träningslokal i Ing3-hallen i Boden, en lokal som skänker mycket glädje till barnen och ungdomarna som har den som sitt andra hem men som man nu börjat växa ur pga det stora växande intresset för sporten.

 

Arctic Cheer Avalanches

Föreningen är Norrlands största förening med närmare 200 aktiva medlemmar i åldrarna 5-30 år. Sporten cheerleading kom till Luleå februari 1994 då med kopplingar mot Luleå Eskimos det Amerikanska fotbollslaget i Luleå och 2002 bildades Arctic Cheer Avalanches som egen renodlad cheerleadingförening. Föreningen ses numera ofta på Luleå Hockeys matcher och andra lokala arrangemang även om huvudfokus i föreningen är så kallad Power cheer vilket innebär att man utöver cheerleading som egen sport med fokus på uppvisningar och tävling. SM i Stockholm 1996 var föreningens första tävling. Resultatet blev en tredje plats. Föreningen har efter det skördat många framgångar med ädla valörer på både RM och Sm nivå. Nu i vår har dessutom 2 av föreningens lag kvalat vidare till en av USAs största tävlingar och hoppas verkligen kunna ta sig iväg över atlanten nästa vår.

 

Kort bakgrund om Svenska Cheerleadingförbundet

Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) bildades den 11 juni 1995 och är associerat under Svenska Gymnastikförbundet (SvGF). Innan dess bedrevs cheerleading i Svenska Amerikansk fotbollförbundets verksamhet sedan mitten av 1980-talet. SCF har idag cirka 6000 licensierade utövare i 54 föreningar spridda över hela landet från Kalix i norr till Malmö i söder.

Nuläge – internationellt och i Sverige

Cheerleading är en starkt växande sport i Europa och övriga världen. Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och 1989 arrangerades Sveriges första nationella mästerskap i Cheerleading.

SCF är medlem i International Cheer Union (ICU) som är ett internationellt förbund med 110 medlemsländer som verkar för global samverkan. På europisk nivå är vi medlem i European Cheer Union (ECU). Vår gemensamma ambition är att verka för idrottens utveckling och sportens erkännande med OS deltagande som yttersta mål. Den 29 augusti 2012 slöts ett avtal mellan International Cheer Union, Fédération Internationale de Gymnastique and SportAccord för att reglera sporterna jämsides existens och verksamhet. Den 31 maj 2013 antogs ICU som medlem av SportAccord och den 6 december 2016 klubbar IOK (Internationella Olypiska Komiteén) igenom att Cheerleading får tillfälligt erkännande, vilket på sikt kan innebära att de lyfts in i OS-programmet.